Hírek


2017. m√°rcius 9.

Nyílt levél

Tiltakoz√°s a V√©rt√≥n√°l kialak√≠tott nemzeti eml√©khely √ľgy√©ben

Botka L√°szl√≥ √ļr r√©sz√©re

Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Tisztelt Polg√°rmester √ör!

A Magyarok Vil√°gkongresszusa √©s a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©ge nev√©ben, a Szegeden, a V√©rt√≥n√°l kialak√≠tott nemzeti eml√©khely √ľgy√©ben fordulok √Ėnh√∂z az√©rt, hogy tiltakoz√°sunknak adjunk hangot az ellen a szents√©gt√∂rŇĎ sz√°nd√©k ellen, amely elbontan√° az √©vtizede e helyen kialak√≠tott √©s megszentelt magyar nemzeti eml√©khelyet, √©s azt egyelŇĎre meg nem nevezett helyre k√∂lt√∂ztetn√© az√©rt, hogy hely√©be elrugaszkodott √©s prof√°n evil√°gi h√≠vs√°got, alf√∂ldi ny√°ri s√≠p√°ly√°t telep√≠tsen!

Megsz√≥lal√°som indoka alaposabb √©s m√©lyebb ann√°l, amely az √°ltalam k√©pviselt k√©t int√©zm√©nyt b√°rmely magyar nemzeti √ľgyben alanyi jogon megilleti, hiszen mind a Magyarok Vil√°gkongresszusa, mind a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©ge messzemenŇĎen √©rintett a v√©rt√≥i nemzeti eml√©khely kialak√≠t√°s√°ban, mint annak cselekvŇĎ r√©szese.

Tekintettel arra, hogy az eml√©khely kialak√≠t√°s√°t kezdem√©nyezŇĎ, azt mŇĪk√∂dtetŇĎ √©s a tervezett beavatkoz√°s ellen elsŇĎk√©nt tiltakoz√≥ szegedi F√ľggetlen V√°rosi Sz√∂vets√©g ‚Äď Magyar Egyes√ľlet (FVSZME) eddigi ‚Äěkommunik√°ci√≥j√°b√≥l‚ÄĚ mindeddig kimaradt ennek eml√≠t√©se, felsoroln√°m, hogy mivel j√°rultunk hozz√° a v√©rt√≥i magyar nemzeti eml√©khely kialak√≠t√°s√°hoz.

  • A v√©rt√≥i ‚Äěkurg√°n‚ÄĚ tetej√©n √°ll√≥ Magyar √Čletfa felavat√°s√°ra 2008 augusztus√°ban a Magyarok VII. Vil√°gkongresszusa t√°rsrendezv√©nyek√©nt ker√ľlt sor. Az avat√≥ besz√©det a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©g√©nek n√©hai tiszteletbeli eln√∂ke, R√°cz S√°ndor, az 1956-os Nagy-budapesti K√∂zponti Munk√°stan√°cs eln√∂ke mondta.
  • Az ugyanott elhelyezett Sz√©kely Himnusz Eml√©kmŇĪ felavat√°sakor 2009-ben, √ļgy is, mint a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke, de √ļgy is, mint sz√©kely ember, az avat√≥besz√©det √©n mondtam.
  • Magam kezdem√©nyeztem √©s a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©ge szervezte meg 2010 augusztus√°ban ugyanott az I. Sz√©kely ‚Äď Magyar Vil√°gtal√°lkoz√≥t, amelynek keret√©ben lett felavatva a sz√©kelykapu-sor √©s a ‚Äěkurg√°n‚ÄĚ tetej√©n √°ll√≥ Turul.
  • A 8 sz√©kely kapu fel√°ll√≠t√°s√°t magam, mint sz√©kely ember, √©s mint a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke kezdem√©nyeztem, j√°rtam ki, v√≠vtam meg √©s szerveztem tiszts√©gviselŇĎ t√°rsaimmal egy√ľtt a helysz√≠nre. N√©gy sz√©k ‚Äď Cs√≠k, Udvarhely, Sepsi, Orbai ‚Äď eset√©ben siker√ľlt a sz√©k-k√∂zpont polg√°rmester√©t r√°besz√©lnem egy-egy sz√©kely kapu adom√°nyoz√°s√°ra. Maros sz√©k eset√©ben, miut√°n Marosv√°s√°rhely v√°rosvezet√©se m√°r r√©gen nem magyar, erre nem volt m√≥d, √©s ez√©rt Maros sz√©k kapuja eleve mag√°nadom√°nyokb√≥l k√©sz√ľlt. A fennmarad√≥ h√°rom sz√©k is v√°llalta eredetileg egy-egy kapu √°ll√≠t√°s√°t, √°m a c√©legyenesben beavatkozott az √ľgybe K√∂v√©r L√°szl√≥ √©s kebelbar√°tja, Sz√°sz JenŇĎ, az erd√©lyi Magyar Polg√°r P√°rt akkori eln√∂ke r√©v√©n el√©rte, hogy Gyergy√≥ sz√©k, K√©zdi sz√©k √©s Bardocz-Mikl√≥sv√°r fi√ļsz√©k felelŇĎse el√°lljon √≠g√©ret√©tŇĎl. A meghi√ļsulni l√°tsz√≥ h√°rom sz√©kely kapu elk√©sz√ľlte csakis Isten segedelm√©nek √©s n√©h√°ny j√≥raval√≥ sz√©kely ember adakoz√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎ. Ekk√©pp 2010. augusztus 15-√©n, Nagyboldogasszony napj√°n megt√∂rt√©nhetett a teljes sz√©kelykapu-sor felavat√°sa.
  • A ‚Äěkurg√°n‚ÄĚ tetej√©n ugyanekkor felavatott Turul szobrot Fuksz S√°ndor, mint felvid√©ki magyar ember, √©s mint a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©g√©nek eln√∂khelyettese kezdem√©nyezte, k√©sz√≠ttette √©s szervezte a maga √©s felvid√©ki bar√°tai mag√°nadom√°ny√°b√≥l az√©rt, hogy a felvid√©ki magyar nemzeti k√∂z√∂ss√©g is lehessen r√©szese a Szeged-v√©rt√≥i Magyar Nemzeti Eml√©khely kialak√≠t√°s√°nak.
  • V√©g√ľl ugyanekkor, az FVSZME k√©r√©s√©re, a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©ge nev√©ben d√≠szoklev√©llel t√ľntettem ki mindazokat, akik az √©vek sor√°n b√°rmilyen szerepet j√°tszottak a nemzeti eml√©khely kialak√≠t√°s√°ban, ide√©rtve az ugyanekkor felavatott kopjafa-sort is.
  • MindebbŇĎl nyilv√°nval√≥an kitetszik, hogy mind a Magyarok Vil√°gkongresszusa, mind annak √°lland√≥an mŇĪk√∂dŇĎ √ľgyvivŇĎ test√ľlete, a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©ge t√©teles √©s term√©szetes v√©dn√∂kei a Szegeden, a V√©rt√≥n√°l kialak√≠tott Magyar Nemzeti Eml√©khelynek, √©s mostani tiltakoz√≥ felsz√≥lal√°suk ebben a minŇĎs√©g√ľkben is t√∂rt√©nik.

A fentiekbŇĎl k√∂vetkezik, hogy Szegeden, a V√©rt√≥-negyed hetvenezer lakos√°nak otthont ad√≥ panelh√°z-erdŇĎ kellŇĎs k√∂zep√©n kialak√≠tott eml√©khely nem csup√°n egy z√∂ld√∂vezet, hanem a magyar √©s a sz√©kely nemzeti hagyom√°ny √©s kultur√°lis √∂r√∂ks√©g megszentelt eml√©khelye, amelynek alak√≠t√≥i √©s adakoz√≥i ebben a szellemben cselekedtek √©s ebben a tudatban adakoztak! Az ŇĎ beleegyez√©s√ľk n√©lk√ľl, az ŇĎ akaratuk ellen√©re felsz√°molni vagy elbontani √©s elk√∂lt√∂ztetni ezt a magyar nemzeti eml√©khelyet bŇĪn √©s t√∂rv√©nybe √ľtk√∂zŇĎ cselekm√©ny.

Fontos tudni, hogy ez a sz√©kelykapu-sor p√°ratlan vil√°gviszonylatban, hiszen ez a sz√©kelykapu-sor teljes keresztmetszet√©t adja a ma √©lŇĎ sz√©kely n√©pmŇĪv√©szetnek. Az egyes kapuk, mind m√©ret√ľkben, mind √°csol√°sukban, mind d√≠sz√≠t√©s√ľkben a nyolc sz√©kely sz√©k √©lŇĎ hagyom√°nya szerint k√©sz√ľltek, √©s ez√°ltal t√∂bbet jelentenek m√©g a Sz√©kelyudvarhelyen, Szejkef√ľrdŇĎn, Orb√°n Bal√°zs s√≠rj√°hoz vezetŇĎ sz√©kelykapu-sorn√°l is - amely a szegedi kapusorhoz az √∂tletet adta ‚Äď mert azok a kapuk egyetlen sz√©kely sz√©kbŇĎl, Udvarhely sz√©kbŇĎl val√≥k.

Mindezek alapj√°n felsz√≥l√≠tom √Ėnt, hogy vesse latba tekint√©ly√©t p√°rtt√°rs√°n√°l, a szents√©gt√∂rŇĎ √∂tlet gazd√°j√°n√°l, √©s b√≠rja r√°, hogy a v√©rt√≥i magyar nemzeti eml√©khely megbolygat√°s√°r√≥l v√©gk√©pp mondjon le.

Amennyiben ezt polg√°rmester √ļr nem tenn√© meg, √©s az eml√©khely elbont√°s√°nak √∂tlete nem ker√ľlne le z√°ros hat√°ridŇĎn bel√ľl v√©gk√©pp a napirendrŇĎl, akkor ezt √Ėn r√©sz√©rŇĎl is kimondottan nemzetellenes megnyilv√°nul√°snak kellene tekinten√ľnk. Amennyiben ez a nem k√≠v√°nt esem√©ny m√©gis bek√∂vetkezne, √ļgy kezdem√©nyezz√ľk a sz√©kely kapuk, valamint a Turul szobor elsz√°ll√≠t√°s√°t egy m√°sik magyar v√°rosba, olyanba, amelynek vezetŇĎs√©ge nem magyarellenes, √©s szavatolja azok megbecs√ľl√©s√©t. A vil√°g magyar k√∂z√∂ss√©geinek figyelm√©t pedig ez esetben felh√≠vjuk majd arra, hogy √Ėn, Botka L√°szl√≥ alkalmatlan b√°rmilyen magyar k√∂zszerep bet√∂lt√©s√©re.

B√≠zva abban, hogy felsz√≥lal√°sunk eredm√©nyes lesz, √©s √©rv√©nyes√ľl a minim√°lis magyar nemzeti √©s kereszt√©nyi elv√°r√°s, b√ļcs√ļzom. Levelemet a Magyarok Vil√°gsz√∂vets√©ge Eln√∂ks√©g√©nek 2017. m√°rcius 3-√°n hozott hat√°rozata alapj√°n √≠rtam meg. K√©rem, tov√°bb√≠tsa ny√≠lt levelemet a szegedi k√©pviselŇĎtest√ľlet tagjainak is.

Tisztelettel és szeretettel

Patrub√°ny Mikl√≥s Istv√°n √Ād√°m,

a Magyarok Világszövetségének elnöke

 

Budapest-Kolozsvár, 2017. március 7-én

 

MVSZ Sajtószolgálat

9155/170307