Hírek

Nemmel szavaztak a Fidesz √©s a KDNP EP k√©pviselŇĎi arra, hogy a lakhat√°s legyen alapjog!
2021. janu√°r 27.

2021.JANU√ĀR 21-√©n az Eur√≥pai Parlament megszavazta azt az √°ll√°sfoglal√°st, hogy europ√°ban legyen az alapjog a megfelelŇĎ lakhat√°s. a k√©pviselŇĎk 352 szavazattal, 179 ellenszavazat √©s 152 tartozkod√°s mellett fogadt√°k el az √°ll√°spontot. a jegyzŇĎk√∂nyv tanuls√°ga szerint sz√©lsŇĎjobboldali k√©pviselŇĎk mellett NEMMEL VOKSOLT a Fidesz √©s a KDNP 13. EP-k√©pviselŇĎje is.¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†A szavaz√°s t√°rgya az volt, hogy a megfelelŇĎ lakhat√°s fogalm√°ba a j√≥ min√∂s√©gŇĪ iv√≥viz √©s a megfelelŇĎ higi√©n√©s k√∂r√ľlm√©nyek is beletartozzanak. Az EP- k√©pviselŇĎk 2030-ig a hajl√©ktalans√°g felsz√°mol√°s√°ra sz√≥l√≠tott√°k fel az eur√≥pai Uni√≥ minden tag√°llam√°ban. Szerint√ľk a lakhat√°si k√∂lts√©geket t√∂rv√©ny erej√©vel kellene megfizethetŇĎ szinten tartani.¬† Kimondt√°k ugyanakkor, hogy legyen a megfelelŇĎ √©s megfizethetŇĎ lakhat√°s a t√∂rv√©ny erej√©vel betarthat√≥ alapjog.

A EUROFOUND KUTAT√ĀSA SZERINT AZ EL√ČGTELEN LAKHAT√ĀS √ČVENTE 195 MILLI√ĀRD EUR√ď K√ĖLTS√ČGGEL J√ĀR AZ EUR√ďPAI UNI√ďBAN. Egyre t√∂bb eur√≥pai szam√°ra nehezen megfizethetŇĎ a lakhat√°s, √©s egyre nagyobb r√©sz√ľk k√∂lti j√∂vedelm√©nek ar√°nytalanul nagy r√©sz√©t lakhat√°sra. Az egyed√ľl√°ll√≥ sz√ľl√∂k, a nagycsal√°dok √©s a munkaerŇĎpiacra bel√©pŇĎ fiatalok k√ľl√∂n√∂sen gyakran szembes√ľlnek azzal, hogy j√∂vedelm√ľk az alb√©rleti d√≠jak kifizet√©s√©re nem el√©g, de szoci√°lis b√©rlak√°s ig√©nyl√©s√©hez m√°r t√ļl magas.

Az Index figyelm√©t Ujhelyi Istv√°n szocialista EP-k√©pviselŇĎ h√≠vta fel a szavaz√°s v√©geredm√©ny√©re. A politikus azt mondta, megd√∂bbentette, hogy a Fidesz √©s a KDNP k√©pviselŇĎi nemmel szavaztak. Fontos volt a kezdem√©nyez√©s, √©s sokat dolgoztak rajta. A fideszesek ennek ellen√©re m√©gis nemet mondanak magarok milli√≥i lakhat√°si probl√©m√°j√°nak megoldas√°ra - fogalmazott a politikus.

A cikk√ľnk megjelen√©se ut√°n a Fidesz jelentkezett egy k√∂zlem√©nnyel, amelyben megindokolt√°k, mi√©rt szavazt√°k nemmel a k√©rd√©sben. K√≥sa √Ādam EP-EP k√©pviselŇĎ szerint "a seg√©lyalap√ļ t√°rsadalom t√©v√ļt", a munkaalap√ļ megk√∂hel√≠t√©s a megold√°s. A Fidesz √©s a KDNP a munka alap√ļ gazdas√°gban √©s a csal√°dok t√°mogat√°s√°ban hisz. A korm√°nyp√°rtok szerint a felt√©tel n√©lk√ľli lakhat√°st vizi√≥n√°l√≥ elk√©pzel√©s "populista" javaslatokat tartalmaz, miszerint " a dokumentumok¬† n√©lk√ľli migr√°nsoknak" is biztos√≠tani kellene a lakhat√°st.

Egyéni megjegyzés:

No komment!¬† Illetve m√©gis: A Korm√°nyp√°rtok nyilatkoz√≥i √ļgyn√©zki elfelejtettek, hogy kik is ennek az orsz√°gnak val√≥di √©s jogfolytonos√°ggal rendelkezŇĎ lakosai !?¬† ¬† ¬† Itt az idŇĎ, hogy esz√ľkbe jutt√°ssuk!!!