Hírek

Nemmel szavaztak a Fidesz és a KDNP EP képviselői arra, hogy a lakhatás legyen alapjog!
2021. január 27.

2021.JANUÁR 21-én az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, hogy europában legyen az alapjog a megfelelő lakhatás. a képviselők 352 szavazattal, 179 ellenszavazat és 152 tartozkodás mellett fogadták el az álláspontot. a jegyzőkönyv tanulsága szerint szélsőjobboldali képviselők mellett NEMMEL VOKSOLT a Fidesz és a KDNP 13. EP-képviselője is.                                                                                                             A szavazás tárgya az volt, hogy a megfelelő lakhatás fogalmába a jó minöségű ivóviz és a megfelelő higiénés körülmények is beletartozzanak. Az EP- képviselők 2030-ig a hajléktalanság felszámolására szólították fel az európai Unió minden tagállamában. Szerintük a lakhatási költségeket törvény erejével kellene megfizethető szinten tartani.  Kimondták ugyanakkor, hogy legyen a megfelelő és megfizethető lakhatás a törvény erejével betartható alapjog.

A EUROFOUND KUTATÁSA SZERINT AZ ELÉGTELEN LAKHATÁS ÉVENTE 195 MILLIÁRD EURÓ KÖLTSÉGGEL JÁR AZ EURÓPAI UNIÓBAN. Egyre több európai szamára nehezen megfizethető a lakhatás, és egyre nagyobb részük költi jövedelmének aránytalanul nagy részét lakhatásra. Az egyedülálló szülök, a nagycsaládok és a munkaerőpiacra belépő fiatalok különösen gyakran szembesülnek azzal, hogy jövedelmük az albérleti díjak kifizetésére nem elég, de szociális bérlakás igényléséhez már túl magas.

Az Index figyelmét Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hívta fel a szavazás végeredményére. A politikus azt mondta, megdöbbentette, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak. Fontos volt a kezdeményezés, és sokat dolgoztak rajta. A fideszesek ennek ellenére mégis nemet mondanak magarok milliói lakhatási problémájának megoldasára - fogalmazott a politikus.

A cikkünk megjelenése után a Fidesz jelentkezett egy közleménnyel, amelyben megindokolták, miért szavazták nemmel a kérdésben. Kósa Ádam EP-EP képviselő szerint "a segélyalapú társadalom tévút", a munkaalapú megköhelítés a megoldás. A Fidesz és a KDNP a munka alapú gazdaságban és a családok támogatásában hisz. A kormánypártok szerint a feltétel nélküli lakhatást viziónáló elképzelés "populista" javaslatokat tartalmaz, miszerint " a dokumentumok  nélküli migránsoknak" is biztosítani kellene a lakhatást.

Egyéni megjegyzés:

No komment!  Illetve mégis: A Kormánypártok nyilatkozói úgynézki elfelejtettek, hogy kik is ennek az országnak valódi és jogfolytonosággal rendelkező lakosai !?      Itt az idő, hogy eszükbe juttássuk!!!