Hírek


2016. február 26.

Ez a felelőtlenség okozhatja vesztünket

Szabados Balázs

Évente 34 ezer tonna marhahúst dobnak a szemétbe a brit háztartások, ez mintegy 260 millió fontba (101,8 milliárd forint) kerül. Ez csak marha és csak Nagy-Britannia!

Azt mindenki tudja, hogy a nyugati civilizáció pazarló. Ez a hír azonban, amely most jelent meg a The Guardian brit napilapban egy friss kutatásra alapozva egyenesen letaglózó. 34 ezer tonna marhahús landol a kukákban évente. 101,8 milliárd forintnyi étel. Nem világszinten, még csak nem is Európában, hanem a 65 millió lakossal rendelkező Egyesült Királyságban. Milyen adatok lehetnek akkor az USA-ban, Spanyolországban, Franciaországban, vagy az olaszoknál, németeknél? De felsorolhatnám az összes olyan országot, ami fejlettnek számít, és az életszínvonal viszonylag magas. Mert nem hiszem, hogy a britek rosszabbak lennének másoknál.

Mi a vízlábnyom?

A vízlábnyom megmutatja az adott termék előállításához közvetlenül és közvetetten elfogyasztott (vagy beszennyezett) víz mennyiségét. Egy hamburger vízlábnyoma például magában foglalja a húspogácsához szükséges marha felnevelése során elhasznált víz mennyiségét, vagy a zsemléhez felhasznált búza termesztésének és feldolgozásának víz igényét is. (vitafutura.hu alapján)

Évtizedek óta beszélünk a környezetszennyezés káros hatásairól, a hatalmas társadalmi különbségekről, az éhező, szomjazó gyermekekről Afrikában és Ázsiában, az egyre fojtogatóbb ivóvízhiányról. Ehhez képest 2016-ban is ilyen híreket kell olvasnunk. Egyetlen kilogramm marhahús vízlábnyoma 15 400 liter. Tehát a britek a 36 ezer tonna marhahús szemétre dobásával gyakorlatilag 523 600 000 000 (523,6 milliárd) liter vizet pazarolnak el. Világszinten és az összes egyéb kukába kerülő ételt beleszámítva ez mennyire jöhet ki?! Csak összehasonlításképpen, a Föld legszegényebb vidékein napi 19 liter vízzel kell beérniük millióknak, és a harmadik világban a nők átlagban napi 6 kilométert gyalogolnak vízért.